De volledige levenscyclus van de witte vlieg ligt tussen de 15 en 40 dagen. Dit is afhankelijk van milieuomstandigheden, met name van de temperatuur, aangezien de eieren zich sneller tot een volwassen vlieg ontwikkelen als de temperatuur hoger is. De witte vlieg legt haar eieren gewoonlijk aan de onderkant van de bladeren, waar de eieren aan vastplakken.
De directe schade aan de plant wordt veroorzaakt wanneer de witte vlieg zich voedt. Door het zuigen van het sap blijven er verkleurde vlekken achter op die delen van het blad waar ze zich hebben gevoed. Voorts komen er, als ze het sap opzuigen, giftige stoffen vrij in het floëem die zich vervolgens door de hele plant verspreiden. Dit leidt tot metabole onevenwichtigheden in de plant en algemene verzwakking, chlorose en veranderingen in de bloemen en de vrucht. In termen van indirecte schade maakt de melasse die door de nimfen uitgescheiden wordt het mogelijk dat zich schimmels zoals roetdauw (Capnodium sp) op de bladeren vormen. Deze schimmel fungeert als een scherm en vermindert de fotosynthetische capaciteit van de plant. De ernstigste schade die de witte vlieg echter kan toebrengen aan de gewassen is de overdracht van virussen.
Een van de belangrijkste doelen bij het bestrijden van de witte vlieg is het voorkomen dat het gewas wordt aangetast door een virus dat door de insecten gedragen kan worden. Daarom is het belangrijk dat alle onkruid of resten van andere planten in de buurt van het gewas worden verwijderd, omdat dit kan fungeren als habitat voor de witte vlieg. Bovendien, als een witte vlieg eet van onkruid dat een virus heeft en vervolgens naar jouw gewas gaat dan kan het virus gemakkelijk worden verspreid.
Het gebruik van beschermende afdekkingen, zoals netten en schermen, zijn eveneens een goede optie ter voorkoming van besmettingen, of spuit CANNACURE op de plant om witte vlieg te voorkomen.
Een reeks entomophagous (insectenetende) insecten, parasieten en sommige entomophagus schimmels kunnen worden gebruikt om de witte vlieg te bestrijden. De meeste vijanden voeden zich met de eitjes en de nimfen van de witte vlieg. Deze categorie bevat o.a. de Delphastus catalinae kever. De chrysopidae larve en sommige bedwantsen zijn ook natuurlijke vijanden van deze plaag. De kleine wespen van de familie Aphelinae zijn parasieten van de witte vlieg larven. De wespen leggen hun eitjes op de larven en ze ontwikkelen zich door zich te voeden van hun gastheer. CANNACURE kan op de plant gespoten worden om de witte vlieg te bestrijden.