Oorspronkelijke tekst door Marco Barneveld, www.braindrain.nu
Stel je voor dat je een moestuintje hebt, maar weinig land en ruimte om alles te laten groeien. En stel je voor dat je wat men noemt een creatieve denker bent: bijzonder goed in omdenken. En dat je dan op een doodgewone dag, terwijl je je aardappelpuree naar binnen werkt met een tomatensalade ernaast, ineens denkt ... wat als je nou aardappelen en tomaten in één plant zou kunnen laten groeien? Dat levert een dubbele oogst op, dus zou je twee keer zoveel voedsel kunnen produceren op dat kleine stukje land dat je bezit! In een tekenfilm zou er nu een lampje gaan knipperen boven je hoofd!
Dus, je trekt je labjas aan en begint de lijken van overleden tomaten en aardappels op te graven. Je bouwt een gigantische machine die enorm veel elektriciteit gebruikt en je begint te lachen als een maniak terwijl je je eigen groente van Frankenstein maakt.
Plant een aardappelplant en een
tomatenplant samen in de grond –
het moeten allebei jonge plantjes
zijn (in twee potten naast elkaar is
ook mogelijk).
Het klinkt misschien gek, maar het is niet zo onrealistisch als het lijkt. Ok, we laten Frankenstein even buiten beschouwing en zelfs genetische modificatie is niet nodig: tomaten en aardappelen zijn eigenlijk familie van elkaar. Ze horen allebei bij de nachtschadefamilie, net als paprika's, chilipepers, aubergines, tomatillo's, tamario's, pepino's, pimento's, paprika's en cayennepepertjes.
Je kunt een kant-en-klare TomTato plant kopen, maar je kunt ook zelf proberen de plant te enten. In dat geval moet je een tomatenplant en een aardappelplant kopen. Snijd de onderstam van de aardappelzaailing vlak af en splits de steel voorzichtig verticaal. Snijd de scheut van de tomatenplant in een scherpe hoek en steek deze in de spleet die je in de onderstam hebt gemaakt. Duw de twee samen, zorg voor zoveel mogelijk contact en houd het transplantaat op zijn plaats met een entclip. Dat is alles!
Maak een incisie in een scheut van de
tomatenplant en de wortelstok van de
aardappelplant in tegengestelde
richtingen; de sneden moeten ongeveer
2,5 cm lang zijn.
Bij het kweken van een TomTato, is het het beste om het plantje als een normale kerstomaat te behandelen. Dit betekent: zet de planten in goede grond of groeimedia op een zonnige en beschutte plek. De tomaten van de TomTato groeien snel. Het plantje moet worden uitgezet en geleid om voor een lange en vruchtbare oogst van heerlijk, klein fruit te zorgen.
De aardappelwortels sturen in de meeste gevallen scheuten naast de geënte scheut. Laat deze zich ontwikkelen en groeien onder je gestokte tomaat, zoals je bij een normale aardappelplant zou doen, maar maak geen heuveltje bij de aardappelen, want dit bedekt de ent.
Als je echt weinig ruimte en bijvoorbeeld alleen een balkon of terras hebt, kun je de TomTato nog steeds kweken, want hij groeit ook graag in een pot. De ideale potmaat is 30 tot 50 liter en een goed groeimedium of compost is essentieel. Ook moet je natuurlijk regelmatig water geven en een zonnige beschutte ligging is erg belangrijk.
Voor het beste resultaat zorg je dat het plantje in het volle zonlicht groeit. Het maximale zonlicht levert de grootste opbrengst en de lekkerste TomTato’s op. Bescherm de TomTato tegen harde of koude wind en tegen vorst. Geef de planten regelmatig en diep water om een goede wortelstructuur te bevorderen die de plant ondersteunt in zijn dubbele oogst.
De TomTato groeit graag op tuingrond en gedijt perfect op vruchtbare, vrij afwaterende grond met veel compost en organisch materiaal. De pH van de grond moet tussen 5 en 6 liggen. Zowel tomaten als aardappelen hebben veel voeding nodig, dus zorg ervoor dat je ze bemest wanneer je ze plant en na ongeveer drie maanden weer.
Schuif de scheut en de onderstam tegen elkaar.
TomTato-planten kunnen soms aardappelloof produceren vanaf de basis van de planten, en dit kan door het tomatenblad groeien. Je kunt dit verwijderen door het naar de grond te knijpen zonder de aardappeloogst aan te tasten. Als je dit loof echter door het tomatenblad laat groeien, moet je eventuele aardappelbloemen verwijderen.
Vul de compost zo nu en dan aan om te voorkomen dat aardappelen in de buurt van het oppervlak groen en oneetbaar worden. De tomaten kunnen worden geoogst als ze rijp worden, meestal tussen juli en oktober. Om de groene tomaten te helpen rijpen, moet je de rode tomaten regelmatig oogsten. Als je de TomTato in een bak kweekt, kun je deze in de herfst vorstvrij wegzetten voor een langdurige tomatenoogst. Zodra de tomaten niet meer produceren, snij je de planten terug en oogst je de aardappelen eronder.
Wanneer je de twee planten bij elkaar houdt met draad of plakband, kun je na ongeveer een week het bovenste deel van de aardappelplant en het onderste deel van de tomatenplant verwijderen. Nu heb je je eigen TomTato-plant gemaakt.
Tomaten zitten boordevol antioxidanten, wat hen hun rode kleur geeft. Door het koken van tomaten komen deze antioxidanten vrij en kan ons lichaam ze gemakkelijker absorberen. Ze bevatten veel vitamine C, B6 en A, plus calcium en kalium. Het eten van tomaten beschermt je huid tegen de zon van binnenuit. Je zou ze lekkere gezondheidsbommetjes kunnen noemen!
Aardappelen zitten ook vol met vitaminen en mineralen. Ze zijn zeer rijk aan vitamine C met goede hoeveelheden B6, kalium, mangaan, magnesium, fosfor en ijzer. Bovendien zijn ze vezelrijk en bevatten meer kalium dan bananen.
Nu je je eigen tomaten en aardappelen hebt gekweekt, wat ga je ermee maken? Je hebt al ketchup en frietjes geprobeerd, dus wat dacht je van iets originelers? De Spanjaarden gaven dit geweldige gerecht de naam patatas bravas.
Je hebt de groenten nodig die je met je TomTato-plant hebt gekweekt, plus wat knoflook, hete pepers (naar smaak), een gesnipperde ui en een mespuntje zout. Oh, en witte wijn!
Verwarm je oven voor op 180°C. Leg de aardappelen op een bakplaat of in een ovenschotel, met 3 eetlepels olijfolie en voldoende zout. Leg ze in één laag en rooster ze ongeveer 50 minuten tot ze bruin zijn. Terwijl de aardappels worden geroosterd, maak je de saus. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur.
Fruit de gesnipperde uien en hete pepers zo'n 4-5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Voeg de witte wijn toe aan de pan en draai het vuur hoog. Kook de saus op hoog vuur tot de wijn is gehalveerd. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Hak de rest van de tomaten in kleine stukjes en voeg ze al roerend toe. Zet het vuur laag en laat alles zachtjes pruttelen. Laat de saus langzaam doorkoken terwijl de aardappelen roosteren. Als je wilt, kun je een blender of een staafmixer gebruiken om de saus tot een gladde massa te pureren. Wanneer de aardappelen lekker bruin zijn, meng je ze met de tomatensaus en doe je ze terug in de pan. Blijf roosteren tot de tomatensaus op de aardappelen begint te karameliseren.